Duschrummet

Duschrummet har panelats med samma panel som stugdelen. Badrumsskåpen köpte vi på Bauhaus och är 40 cm breda. Passar perfekt! Duschkabinen ligger fortfarande i lådor i garaget och väntar på montering....


Skjutdörr in till duschrummet

För att få "trafiken att flyta" i stugan installerade jag en skjutdörr, istället för en vanlig dörr, till duschrummet. Skulle jag ha satt dit en vanlig dörr så hade någon troligtvis förr eller senare fått den mitt i planenet då de stigit i genom ytterdörrren.

Tänkte förts lägga den på en enkel skena men för att fä det mera elegant så byggde jag ut väggen och fällde in hela skjutdörren.


Fönster in till båthuset

Installerade två 60x60 fönster i väggen till båthuset. Nu har man fri sikt in i båthuset från matbordet eller då man står och diskar!


Elkillarna dragit elen

Redan på våren grävde vi ner skyddsrör för elen, vattenledning och en tryckslang för en eventuell toalett från huset ner till båthuset. Då elkillarna skulle dra ner huvudkabeln från husets elskåp kom de 14 meter och sen var det full stopp! Vad göra nu då?? Vintern har ju som bekant redan kommit och att börja försköka gräva upp skyddsröret helt uteslutet. Enda alternativet var att utnyttja tryckslangen och dra elkabeln den vägen. Sagt och gjort, fimpade tryckslangen uppe vid huset och i med elkabeln. Toaletten får vi skippa. Det får blir utedass...

Elskåpet var först tänkt att placeras i båthuset men det skulle ha krävt en hel annan typ av elskåp så vi fällde in den i väggen i stugan i stället. Som ni ser så blir det en hel del kablar bara i en lite stuga också.... Nu återstår bara att koppla allt för Steffe och hans elkillar.


Panel på väggarna i båthusets stugdel

Som tur går det bra att bygga inomhus fast det är -10 ute. Har spikat panel på väggarna i gäststuga. Köpte färdigt vitmålad panel, 140x14, med ohyvlad yta. Gick åt dryga 1000 löpmeter.

Takstolarna i stugdelen är sk. saxmodell för att ge lite mera takhöjd.


Otät dörr fick bytas ut

Vintern har slagit till på riktigt ännu en gång. Utsidan nästan klar med undantag för hörnbräder och lite annat. Köpte två ytterdörrar på en byggretur som jag satte in i gäststugdelen. Billiga var de men den ena var så otät så snön i princip yrde in. Fick byta ut den i decembermånadens vinterkyla och förblev omålad. Men de får jag väl ta på våren då solen igen värmer.



 


Dörrar och fönster på plats

Under hösten fixade jag dit fönstren och dörrarna. Fönstren hade jag fått gratis och de saknade bågar. Så det var bara att hugga i och fixa det. Dörrarna till båthuset blev till av vanliga 120x22.


Plåttaket

Läktbräderna och skäggbräderna var spikade. Nu var det bara att börja sätta på plåttaket. Först hade jag tänkt lägga en plåt från Rannila som hade formen av bockad plåt. Men efter att fått offerten från ett åländskt byggvaruhus, ändrade jag mej.

Så istället blev det tegelimmiterad plåt från Isojoki i Österbotten. Hälften billigare!


Dags att fixa båthusets väggar

Som vi alla vet så kommer våren förr eller senare. Även i år. Dags att börja spika fasaden. Målade först bräderna med järnvitriol som jag hade blandat med svart betspulver. Färgen var inte riktigt det vi hade tänkt oss men vi visste att den skulle ändra med tiden och hoppeligen bli den färg vi tänkt oss.




Gäststugan tar form

Det går att bygga fast det är kallt men det är inte roligt. I februari 2010 hade jag fått på undertak på gäststugan och vindskyddsskivor på väggarna. Nu kunde jag ägna mej åt att isolera gäststugan under vintern.


Vintern kom snabbt och båten frös fast i isen

Meningen var att få tak på båthuset förrän vintern kom. Men som alltid så kom den snabbt och båten frös fast i isen inne i båthuset. Tidtabellen höll inte riktigt...


Takstolarna på plats

Tills dags dato hade jag byggt att själv med lösvirke men då det blev aktuellt med takstolar så beställde jag dem av en lokal fabrikör här på Åland. Tillsammans med min arbetskollega och domarkollega Marco satte vi upp dem under en lördag i november. Nu började det likna ett båthus!!


Stommen börjar resan i oktober 2009

Efter sommarens sol och med ett bygge som stått totalt stilla, var det dags att kavla upp ärmarna igen. Ringde ner min pappa och bror från Vasa hit till Åland, för nu skulle stommen upp! Första dagen reste vi stommen för båthuset.



Och den andra dagen restes stommen för gäststugan som skulle vara en del av båthuset. Regnet öste ner med färdigt blev det!


Sommar, sol och snipor

Inget hände med bygget under sommaren 2009. Det var mest att sitta på den nybyggda bryggan och se sniporna sakta tuffa förbil.


Gräsmattan växer på den tidigare leråkern

Vi hade sått gräsmattan i april och i juni var den grön och fin. Mycket att klippa, kanske vore det en bra idé att köpa en ordentlig gräsklippare?


Våren 2009 kom...

Fick bryggan färdigt byggd under vårvintern och då vårsolen började värma i mitten av april var det bara att förtöja båten i det tänkta båthuset. Ganska skön känsla efter vinterns arbete!


Båthuset börjar ta form

I slutet av mars 2009 började bryggan ta form och man hade en lite klarare blid över hur det kunde börja se ut. Snart fanns det något att börja bygga själva båthuset på.


Leran blev till jord och sand

Under vintern 2009 passade vi också på att köra ut matjord och bygga en sandstrand på all den lera som låg under. Men nu var ju den frusen så det var inget problem för grävmaskinsföraren Daniel att göra en "ansiktslyftning" av leråkern. Började ju näsyan se bra ut!!


Mars 2009 och sågen på isen

I mars 2009 inledde jag bygget av bryggan. Isen var en hav meter tjock och perfekt "golv" att stå på när man ska bygga brygga. Ner med sågen på isen och bara att börja på!




Hösten kom...

Under sommaren hände inget kring bygger av båthuset. Stolparna stod där i vassen. Kanske det skulle vara en bra idé med att börja bygga åtminstone en brygga först att förtöja båten vid. Som vi alla vet behöver man bygga grunden först förrän man kan börja med taket.


Pålningen klar

En vecka senare var pålningsarbetet klart och nu hade vi något att bygga på. Lera överallt.... Svårt att tro i det här läget att vi en dag skulle se ett båthus hår framför huset!


Början på resan med båthusbygget

Efter att vi fått vårt hus fädigt hade vi en dröm om att också bygga ett båthus.

Våren 2008 tog vi slag i saken, grävde vi ut vår hamnbassäng och samtidigt pålades grunden för det tilltänkta båthuset. I detta läge fanns inga ritningar eller skisser på hur det skulle se ut. Grävmaskinsföraren hade bara en idéskiss på rutigt papper för att på ett ungefär få grunden pålad.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0